Ja, hvem er jeg egentlig?
Jeg har for ikke længe siden siddet, i 7 intense og interessante timer, med undersøgelse af netop dette spørgsmål (”hvem er jeg?”) i en ”inquiry”-process. Inquiry er oprindeligt en indisk meditationspraksis som er vokset ud af den hinduistiske visdomstradition, og formidlet til os af OSHO – en indisk mystiker, spirituel lærer og underviser i filosofi. Hans oprindelige navn var Chandra Mohan Jain, og han levede fra 11. december 1931, til 19. januar 1990. OSHO har formidlet mange ret interessante meditationsformer, hvis du er nysgerrig, så er der masser af materiale på youtube.
Det siges, at denne form for ”inquiry” (altså selvundersøgelse, selvransagelse, selvindsigt) er kongevejen ind i kontakten med dine dybere lag af bevidstheden. At hele tiden undersøge dybere ”hvem er jeg” nu efter nu efter nu bringer dig i kontakt med lag af din bevidsthed, som du i dit hverdagsliv måske ikke lige tænker over, at du har adgang til. Det giver dig mulighed for at bryde igennem og dis-identificere – altså se, at du kan iagttage dig selv, at du ikke kun er din livshistorie, dine roller, ej heller kun din krop, dine følelser eller tanker – du er så meget mere.
Den yogiske krop
Der er mange måder at se og forstå os selv som mennesker, både som individer og som dele af det kollektive. Lad os undersøge menneskets lag og dybde fra et yogisk perspektiv. Yogierne kaldes disse lag ”kosha”, og kan give os en fornemmelse af vores enorme potentiale, og måske give os nogle life-hacks til, hvordan vi indfrier det. Den yogiske krop er beskrevet med disse 5 lag:
1. Annamaya kosha—Det fysiske lag. Det første lag af bevidsthed består af den fysiske krop, også kaldet ”food-layer”/mad-laget. Muskler, knogler, bindevæv, organer, fedt, hud. Du renser og vedligeholder dette lag ved den rette fysisk træning og kost
2. Pranamaya kosha – Det energetiske lag. Det andet lag er den subtile energi-krop. Energien og elementer det ikke lader sig gøre at se med det blotte øje – PRANA/CHI. Åndedræt og prana (den vitale livskraft) udgør dette lag. Du renser og vedligeholder laget ved pranayama (og yin yoga)
3. Manomaya kosha—Det mentale & følelsesmæssige lag. Tanker, følelser og emotioner. Her bor dine begrænsende overbevisninger. Du renser og vedligeholder dette lag ved mindfulness praksis og meditation
4. Vijnanamaya kosha—Det intuitive/visdomslaget. Evnen til at koble ind I kilden af højere bevidsthed, mærke, lytte og handle på intuitive impulser. Samt evnen til at se det hele I et større perspektiv, der overstiger det logiske.
5. Anandamaya kosha—Det lyksagelige lag. Det stille sted, med fred, kærlighed og glæde, uden modsætning. Din kerne, din essens, din væren. Når du oplever verden fra dette lag, oplever du en fornemmelse af enhed, og forening med alt levende.
Selv om det lyder indviklet, flippet og fremmed, ja, så er det egentligt ret enkelt. I hvert fald til og med 3. lag. At vi består af krop, subtil energi, tanker, følelser og emotioner er til at begribe. Vi forstår, at vi som mennesker er komplicerede, unikke og sammensatte mesterværker, med en krop, et sind, et hjerte, en sjæl og ånd. Og alle lagene hænger sammen og påvirker indbydes hinanden. Se lagene som et løg, en Pandoras æske, en Babusjka dukke, som bygger uden på hinanden og hver tilføjer en dimension af dybde. At blive bevidst om alle lagene, og dermed dybden, giver os mulighed for at opleve livet på en helt anden måde – mere fuldt og helt, mere levende og farverigt, mere harmonisk og glædeligt – og langt mere kærligt.
Bevidst iagttagelse
Jo mere bevidst du bliver om dine 3 første lag; altså jo mere opmærksom du er på din krop, din fysik, din kost, din søvn, jo mere opmærksom du bliver på din energi, dit åndedræt og din vitale indre livskraft, jo mere bevidst du bliver omkring tanker, følelser, emotioner, holdninger og overbevisninger – des mere åbner de næste 2 lag sig for din bevidsthed og livsudfoldelse. Du vil få lettere adgang til din intuition, lytte, handle og træffe beslutninger med både krop, hjerte, sind og sjæl. Du vil blive mere opmærksom og bevidst om de små øjeblikke, hvor du har kontakt til dit 5. lag – det stille sted med fred, kærlighed og glæde. En tilstand du opnår små øjeblikke ad gangen. Små øjeblikke af sand ubekymret glæde, udsprunget af din essens, din væren, din kilde.
Yoga INQUIRY
Når vi praktiserer yoga, får vi også mulighed for hele tiden at undersøge ”hvem er jeg” nu efter nu – i alle lagene. Du får mulighed for at iagttage din krop, opdage når følelser rejser sig, bevæger sig og manifesterer sig, opdage hvordan dine tanker sender konstante impulser til dig og trækker dig væk fra nærværet i nuet. Du opdager den indre dialog. Opdager hvilke dele af din personlighed, der udtaler sig og blander sig. Du opdager at nogle indre stemmer kender du særdeles godt, og andre mindre godt. Du opdager de overbevisninger du lever dit liv efter (på godt og ondt). Du bliver bevidst.
Forandring & transformation
Alt må være der – det hele handler om at lade din bevidsthed lyse det op. Vi tror vi ved hvem vi er, men i virkeligheden forandrer alt sig hele tiden – også dig. Kroppen nedbryder celler og genopbygger, tankerne kommer og går, og dine følelser forandrer sig også (selv om det i øjeblikket kan følelse som om du er vred, ked af del, fuld af sorg, eller glæde for evigt). Undersøgelser viser at en følelse (det energetiske aftryk) varer 90 sekunder, hvorefter følelsen vil transformere sig til noget andet, enten lægger energien sig igen, eller den bygger yderligere op. Det er vores opgave at være mindfull tilstedeværende i nuet, og hele tiden følge trit med det nu der er.
Kroppen som portal
Yogaen giver os mulighed for at arbejde dybere i lagene med undersøgelsen af hvem vi er (lige nu) igennem kroppen. Vi får adgang, igennem kroppen, til vores følelsesmæssige energi og tilstand, og til vores mentale energi og tilstand. Igennem kroppen kan vi forløse både fysiske, følelsesmæssige og mentale opspændinger.
Ude af øje - ude af sind
Det kræver enorme mængder af energi (både mental, følelsesmæssigt og fysisk) at holde vores følelser i skak, kontrollere dem, holde dem nede, fornægte eller fortrænge dem. Som barn har vi alle lært at tilpasse os til vores omgivelser, og vi har lært at nogle følelser er ok og andre ikke. ”Drenge græder ikke” (fortrænger deres sårbarhed) og ”piger skal være søde og ordentlige” (fortrænger deres vrede). Men selv om følelserne flyver under vores bevidstheds-radar, er de der (selvfølgelig) stadig. Denne form for kontrol af energi, får energien til at akkumulere (lige som i en trygkoger) – og dermed stagnerer/stivner vores energetiske flow.
Muskelpanser og opspænding
Muskelstrukturen og dit fascia (bindevæv) stivner og formes til et muskelpanser (kroppen indtager en særlig holdning), fordi der kræves en kraftanstrengelse af din krop at rumme denne energi, og holde låget lukket. Resultatet er fastlåsning, opspænding og stagnation i 1. lag (din fysiske krop), 2. lag (din energetiske, subtile krop), og til dels i 3. lag (følelsesmæssigt). ”hjælpen” er nær. Den mentale energi kommer dig til ”undsætning”. Den mentale energi engagerer dig i en indre dialog, hvor du opbygger tankemønstre og overbevisninger, der kan tjene som hjælp til at holde følelserne i kort snor – holde låget på trygkogeren (lidt endnu). Tanker og tankemønstre som du uden tøven stoler på som sandhed. Disse overbevisninger kan være ganske begrænsende, kontrollerende og nedbrydende. Kender du det? Du afskærer hermed effektivt forbindelsen med din krop, og stoler nu udelukkende og blindt på dine mentale evne og kapacitet til at håndtere, kontrollere, analyserer og lægge strategi.
Sæt dig FRI
Fortvivl ej! Første skridt til forandring er altid at blive bevidst. At se noget, og erkende at det ikke længere fungerer for dig. At få øje på at det ikke er den endegyldige sandhed. Sæt dig selv fri igennem kroppen. Tillad dig selv at forløse, løsne op og slippe alt det opspændte og fastlåste som ikke tjener dig længere. Mærk åndedrættet og mærk hvordan du med hvert åndedræt sætter dig selv en lille smule mere fri.
Scroll tilbage til toppen og læs igen de yogiske ”life-hacks” til, hvordan du indfrier dit fulde potentiale (intet mindre). Og hvis din indre dialog er genstridig og nægter at slippe, så husk at møde det med kærlighed og spørg dig selv: ”Er det sandt – er min tanke sand?” ”Kan jeg virkelig vide at det er sandt?” Hvad mon tjener som mit bevis på at det er sandt?”
HUSK – en tanke er bare en tanke! Du kan altid vælge en ny.
Nær dig selv hver dag – din krop, din energi, dit hjerte dit sind og din sjæl. Gør mindst en ting for dig selv, bare fordi du nyder det, uden at det skal tjene et formål, og uden en følelse af forpligtelse – kun nydelse.
YOGA NIDRA - yogiens søvn
Snart kan du her på bloggen læse mere om yoga nidra. For nu vil jeg bare sige at du allerede nu på flere af mine hold kan opleve denne fantastiske meditationspraksis og tilstand – som netop også bringer dig i kontakt med din inderste kerne og essens.