yoga

RASTLØS – uden hvile, uden ro, uden pause

Kender du til RASTLØSHEDEN? ”Monkey Mind”? Sindets energi, der er alle steder (og ingen steder) – nemt distraheret. Som fluer i en flaske. Et sind påvirket af de mange stimuli og impulser som vores sanser opfanger fra vores ydre verden. De mange stimuli og impulser, der strømmer uafbrudt og som gør det svært at finde ro, hvile, søvn. Som gør det svært at fordybe sig, gøre en ting ad gangen (og gøre den færdig) – som gør det SÅ svært at være nærværende.

En tidevandsbølge af stimuli

Smartphones med ultranem adgang til massevis af stimuli – Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok, streaming, Messenger, Facetime, beskeder og samtale for blot at nævne nogle få syndere, der kæmper om, og stjæler din opmærksomhed og, som efterlade meget lidt tid til at fordøje og omsætte alle disse indtryk, informationer og stimuli. Der har aldrig været nemmere adgang til afledning og underholdning end der er nu. Ventetid og kedsomhed, smerte, ubehag og lidelse dulmes og fortrænges med alle disse stimuli. Men vi trives ikke, gør vi?

 

Jeg har ofte tænkt på, hvor meget mindre presset, stresset og bekymret jeg var før jeg blev fanget ind af de sociale medier. Som en af de ganske få, tror jeg, på min alder (dengang 38 år) havde jeg ganske bevidst holdt mig ude af SOME-verdenen indtil 2019, hvor jeg, med armen vredet om på ryggen, må se mig nødsaget til at blive SOME-bruger, hvis jeg ville ud med budskabet om etablering af min virksomhed. Med ét, introduceres i mit liv et helt nyt niveau af muligheder, konkurrence, sammenligning og følelse af utilstrækkelighed. Altid at skulle være på, stille sig frem, skille sig ud, en følelse af altid at kunne gøre mere, aldrig at være nok – og i guder alle de selvbebrejdelser der kom væltende. WHAU! … Kender du også det? Ventetid blev brugt til at tjekke ind med SOME (i stedet for at tjekke ind med mig selv og min indre verden og tilstand), og blev for mig langt hen ad vejen en kilde til uro, ubehag, mindreværd og lidelse (og ikke en sød dulmende afledning).    

Beta Brain Burnout

Så alt er godt, eller…? Vi keder os i hvert fald ikke. Vi føler, at vi er travle, beskæftiget, effektive – vi GØR en masse (men måske i virkeligheden ingenting når det kommer til stykket), vi har fingeren på pulsen.

Bare ikke vores egen puls, desværre. Hjernen får ingen ro, ingen pause. Vi bombarderer vores hjerne med indtryk, der skal bearbejdes, der stresser og giver ”brainoverload”. Hjernebølgerne svinger alt for ofte, og alt for længe, i beta-waves. Dit sympatiske nervesystem er tændt stort set hele tiden, og du er dermed ”klar til kamp”. Det kræver enorme mængder af energi at være i Beta, og derfor er det ikke en effektiv måde at bruge hjernen på. Det slider på os, både fysisk og mentalt og brænder os ud. Vi har brug for at give hjernen en pause – sende den ned i frekvens, så den kan puste ud i alfabølgernes afslappende, flydende omfavnelse, med aktivering af dit parasympatiske ”rest & digest”-nervesystem.

 

Og lad mig indskyde noget vigtigt – det handler om BÅDE dig og mig som voksne mennesker, OG om vores børns og unges sundhed og trivsel. Alle de smukke unge mennesker, der i forvejen udsættes for så meget stress, overbelastes yderligere af kultivering af denne rastløse energi, der bringes ind i deres liv i alle døgnets timer. De efterlades i en vortex – uden hvile, uden ro, uden pause. 

Alfa som antidote

Alfatilstanden er den modgift vi har brug for, for at tage vare på vores mentale, følelsesmæssige og fysiske helbred.  Alpha er styrken af at være i NUET. Evnen til at være helt og aldeles nærværende i nuet. Alpha er hjernens hviletilstand. Alpha bølger bedrer overordnet mental koordination, bringer ro, dæmper stressberedskab, muliggør krop/hjerte/sind integration og læring. Og er medicinen imod RASTLØSHEDEN.

Slow down

Hvis du mærker sindets rastløse energi, kan du gøre noget for at bringe ro på, samle energien og din opmærksomhed. Du kan blandt andet:

  •         Udvikle rytmer og gode rutiner.
  •         Bevidst beslutte, hvornår er du tilgængelig, ikke altid på.
  •         Fjerne forstyrrende elementer (mobil, tv ect.).
  •         SOME-DETOX
  •         Vær nærværende.
  •         Slow down og bringe energien ned. Sæt tempoet efter dit energisystem.
  •         Giv plads til pauser, både store og små.
  •         Grounding.
  •         Vær i naturen.
  •         Fokuser på dit åndedræt.
  •         YIN Yoga praksis, så tæt mod gulvet som muligt (liggende stillinger).
  •         En regelmæssig praksis af mindfulness og meditation. 

”Be here NOW or be nowhere”.

Hjælpen er nær

Så er du som mig (og sikket ret mange andre mennesker), vil du helt afgjort opleve en effekt af ovenstående. Dit første skridt er at blive bevidst om det, der ikke fungerer for dig og den forandring du ønsker. Dernæst kan du tage skridt for at ændre på det. Det kan være svært at komme i gang og holde motivationen (det ved jeg), så derfor kan det være en stor styrke at finde en du kan støtte dig til, en der kan facilitere og motivere din forandring. En god yogalærer, meditationslærer, en samtalepartner – måske en god psykoterapeut, der kan være din samarbejdspartner – alle kan bidrage til, at du kan leve et liv i RAST, med hvile, ro og pause.

 

Hvis du føler, at jeg kan hjælpe dig, er du hjertelig velkommen hos Yoga-Liv. 

Se hvilke muligheder jeg kan tilbyde dig

  • Sikker bookingbetaling på yoga-liv.dk
  • secure payment
  • dankort
  • visa
  • mastercard
  • mobilepay
Indkøbskurv