Føler du dig stresset? Læs lidt mere her om stress – symptomer, behandling og håndtering af stress. Helt kort fortalt.
Hvad er stress?
Stress er en almindelig tilstand, der kan påvirke os alle på et eller andet tidspunkt i livet. Stress er i udgangspunktet ikke en sygdom, men en tilstand. Graden af den oplevede tilstand af stress kan variere fra person til person, og spænde lige fra ganske kortvarig pludselig opstået stress, til hverdagsstress, til en længerevarende tilstand af stressbelastning (som gør os syge).
Det er vigtigt at forstå de symptomer, der er forbundet med stress, samt hvordan man kan behandle og håndtere det. Her er en overskuelig guide til at hjælpe dig med at forstå og tackle stress:
Fysiske symptomer
- Hovedpine
- Muskelspændinger
- Søvnproblemer
- Træthed
- Fordøjelsesproblemer
- Hjertebanken
- Forhøjet blodtryk
Følelsesmæssige symptomer
- Angst
- Irritabilittet
- Nedstemthed, tristhed
- Overvældelse
- Nedsat selvværd
- Let til gråd
- Opgivenhed
Kognitive symptomer
- Hukommelsesbesvær
- Koncentrationsproblemer
- Svært ved at tage beslutninger
- Overanalysering
- Bekymringstanker
- Tankemylder
Adfærdsmæssige symptomer
- Social tilbagetrækning
- Overspisning/underspisning
- Rastløshed
- øget brug af stimulanser
- Afhængighed
Lindring og Behandling af stress
- Søg professionel hjælp. Tal med din læge, en psykoterapeut el. psykolog.
- Brug dit netværk - tal med familie og venner. Lad dem hjælpe dig.
- Ændring af livsstil. Sund kost, tilstrækkelig søvn og motion (yoga, gåture)
- Undgå alkohol og skær ned på koffein.
- Reducer din skærmtid.
- Brug (masser af) tid i naturen
- Lær teknikker til stresshåndtering og stressreduktion for eksempel:
- Åndedrætsøvelser
- Progressiv muskelafspænding
- Mindfulness & Meditation
Håndtering af stress - Lige Nu og Her
Dybt kvadratisk åndedræt
Find et stille sted. Sæt dig godt tilrette. Luk øjnene og læg mærke til dit åndedræt. Mærk din indånding og udånding. Tæl nu dit åndedræt. læg mærke til længden af indåndingen og udåndingen. Forlæng nu dit åndedræt en lille smule. Tæl til 4 på indåndingen – hold vejret imens du tæller til 4 – tæl til 4 på din udånding – og hold vejret imens du tæller til 4. Gentag så længe du har vil, dog mindst i nogle minutter.
Mindfulness øvelse - simpel
Find et stille sted. Sæt dig godt tilrette. Luk øjnene. Begynd at fokusere på dit åndedræt, lad alt andet forsvinde ud af din opmærksomhed (et øjeblik). Hent opmærksomheden kærligt tilbage til åndedrættet, hver gang du opdager at du ikke er nærværende lige nu. Begynd nu at bemærke dine tanker. Lad dem blot komme og gå uden at dømme dem, uden at føle dig forpligtet til at handle på dem, eller tro på dem. De kan bare komme og gå lige nu som vand i en bæk. Forestil dig at du på hver udånding slipper tankerne fri.
Prioritering og tidsstyring
Lav en liste over opgaver. Prioriter dem og vælg de mest presserende. Tag fat i en ting ad gangen og gør den færdig – undgå at multitaske, det kan øge stress. Spørg om hjælp til prioritering, og læg noget af ansvaret (og opgaverne) fra dig. Læg ansvaret der hvor det hører hjemme.
Søvnhygiejne
Skab en beroligende sengetidsrutine. Indfør faste sengetider kl. 22-23. Stå op på samme tid hver dag. Undgå elektroniske enheder/skærm før sengetid. Flyt mobiltelefonen og tv’et ud af soveværelset. Læs lidt. Drik en kop beroligende kop urtete, eller varm havremælk. Lad dit sidste måltid inden sengetid være din aftensmad omkring kl. 18-19. Sov køligt. Få omkring 7-9 timers nattesøvn (hvis det er muligt). Prøv eventuelt at gøre YOGANIDRA meditation til fast del af din aftenrutine.
Sociale ressourcer
Brug dit netværk. Lad dem støtte og hjælpe dig. Del dine tanker, følelser og bekymringer med dem. Fortæl dem om dine behov og det de kan hjælpe dig med. Måske er det blot at lytte, at være der for dig sammen med dig, måske er det hjælp til opgaver og praktiske ting der kan aflaste dig. Tillad dig selv at bede om hjælp og også at modtage den.
Husk på
Husk, at stress er normalt, men det er vigtigt at håndtere det, før det bliver bliver til en langvarig, overbelastende og overvældende tilstand. Hvis du oplever vedvarende stress, er det en god idé at søge professionel hjælp. At kende dine symptomer og have håndteringsværktøjer kan gøre en stor forskel i din evne til at tackle stress effektivt.